neděle 5. dubna 2015

Zimní vaření


Vaření je, stejně jako dobrý spánek, alfou a omegou každé delší outdoorové akce. Pro cesty sněhem a ledem, kdy teploty tvrdošíjně zůstávají hluboko bod bodem mrazu, to platí dvojnásob.  Proto se ještě
na chvíli vrátím zpět na bajkalský led a ukážu vám několik mých tipů, které by se mohly někomu
hodit. Zatím co na dvoudenní bivak v Krkonoších, či krátké výpady do Alp jsem vždy vystačil
s plynovou bombou, na dlouhodobých akcích spoléhám na benzín. O to více, když letím někam, kde si
nejsem jistý, že plyn snadno koupím. Debatu o tom, zda počáteční vysoké náklady a zápach či „vůně“
Můj osvědčený "benzíňák" 
benzínu, následně převáží velmi levný provoz, vynechám. Vše má své pro i proti. Mně benzínový vařič vyhovuje a tak ho používám. Doslova na něj nedám dopustit, navařil jsem na něm cca 300 dní (ráno, večer) bez jediného zaváhání a prakticky bez údržby. Používám dnes již zastarale velký a těžký Primus Omnifuel, který schroupe benzín, plyn, naftu, petrolej, cokoliv vás napadne. V teplém podnebí, jaké bylo např v USA, vycházely náklady na palivo pro dva lidi 1USD na týden….


Každé vaření zabralo hodinu času

Pro vaření v zimě, je nanejvýš důležité odizolovat vařič od země. K tomu bezvadně poslouží překližková destička o tloušťce 6mm. Díky ní stojí vařič i na stabilní rovné ploše což velice zpříjemňuje manipulaci při vaření. Desku to chce dost velkou na to, aby se na ní pohodlně vešel vařič i lahev s palivem. Někdo toho využívá i k tomu, že si bere „vaření“ přímo do stanu vedle karimatky. Tomu se já vyhýbám a vařím vždy maximálně v předsíni. I když překližka odizoluje ledovou zem, je dobré pokládat vařič na hliníkovou podložku, která odráží drahocenné teplo zpět nahoru k hrnci.



Abych zamezil dalšímu zbytečnému unikání tepla přímo od hrnce, nasadil jsem na něj „lapač/výměník/ tepla“. Za docela přitaženou cenu  se dá koupit od MSR. Výrobce udává, že tento zlatý „obojek“ zefektivní vaše vaření až o 25%. Také by měl trochu pozdržet okamžité vychladnutí nádobí a obsahu uvnitř.


Závětří by mělo být samozřejmostí při každém vaření na vařiči, v zimě i v létě. Pro Bajkal jsem si ale
vyrobil vlastní. Potřeboval jsem totiž závětří, které bude o pár centimetrů vyšší, než hrnec položený
na vařiči. Nahoru jsem pak položil další dva hliníkové plechy jako pokličku. Ta zamezila unikání tepla
směrem vzhůru a vracela vše zpět. Tím jsem vytvořil to, co jsem nazýval „horkovzdušnou troubou“.
Maximálně jsem se snažit zamezit všem únikům tepla a držet ho kolem hrnce.
Ranní výhled pro který člověk vydrží ledacos
Výsledek toho všeho byl, že moje spotřeba benzínu (z čerpací stanice) byla 0,6 litru na 4 dny, místo
doporučovaných 0,5L na den!! Vařil jsem dvakrát denně, celkem asi 4L vody. Maximálně doporučuji
mít jednu půllitrovou termosku, do které si vždy uvaříte vodu na následující  (večerní, ranní) vaření,
resp. rozpouštění ledu, či sněhu. Led je mimochodem mnohem lepší. Tím, že máte ihned vodu, do
které naházíte led a začnete vařit, ušetříte spoustu času a paliva.
hrnec s tepelným výměníkem



Komplet-překližka,výměník, závětří, poklička

           
V Anglii jsem ztracenou mřížku nahradil
starým klíčem a vesele fungoval dál